Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

"Τίτλοι τέλους" για ΕΤ-1, ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡ, "ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ".

Λουκέτα και σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο χώρο των ΜΜΕ, με ΕΤ-1, ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡ και "Ραδιοτηλεόραση" να λένε οριστικό "αντίο". Την ίδια στιγμή, συγχωνεύονται 25 ραδιοσταθμοί σε μόλις 11, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Ηλία Μόσιαλο.
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παρουσιάστηκε την Πέμπτη (18.08) σε κυβερνητική σύσκεψη από τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο.
Το παραπάνω σχέδιο, που έχει ως στόχο την αποκομματικοποίηση της ΕΡΤ και τη μετατροπή της σε μια πιο σύγχρονη αλλά και καθαρά δημόσια τηλεόραση, σύμφωνα με τον Κ.Μόσιαλο, προβλέπει τα εξής:
- Η ΕΤ-1 και το ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡ κλείνουν όμως οι συχνότητες δεν πωλούνται αλλά παραμένουν περιουσιακό στοιχείο της ΕΡΤ. Μάλιστα, πλήθος προγραμμάτων τους θα ενταχθούν στα άλλα κανάλια της ΕΡΤ.
- Διακόπτεται η έκδοση της "Ραδιοτηλεόρασης", με το προσωπικό να εντάσσεται στα πολυμέσα, τα οποία θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.
- Καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς των μεσαίων, ενώ διατηρούνται πέντε για εθνικούς λόγους.
- Οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί από 19 γίνονται εννέα, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου περιφερειακού προγράμματος και έμφαση στα τοπικά χαρακτηριστικά.
- Το κανάλι ΕΤ-3 αναβαθμίζεται σε κανάλι όλης της περιφέρειας,(με έμφαση σε πολιτισμό, ψυχαγωγία και αθλητισμό), ενώ οι τρεις ραδιοσταθμοί στη Θεσσαλονίκη συγχωνεύονται σε έναν.
- Καταργούνται το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Οι δραστηριότητές τους θα ενσωματωθούν στο Αρχείο-Μουσείο της ΕΡΤ, κάτι που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, δημιουργείται γενική διεύθυνση πολυμέσων.
- Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων στην ΕΡΤ στην Κατεχάκη (σήμερα στεγάζεται η ΕΤ-1) θα παραχωρηθεί σε φορείς του Δημοσίου με συμβολικό αντίτιμο, ώστε να υπάρξει περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Υπολογίζονται επενδύσεις ύψους περίπου 48 εκατ. ευρώ έως και το 2014 κυρίως για την ψηφιακή μετάβαση. Ακόμη, θα εξοικονομηθούν πάνω από 8.000.000 ευρώ, λόγω καλύτερης διαχείρισης, αλλά και εξαιτίας των συγχωνεύσεων προγραμμάτων, της μείωσης προσωπικού (περίπου κατά 45%), λόγω
συνταξιοδοτήσεων και περιορισμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (υπάρχει πρόβλεψη για σημαντική μείωση συμβασιούχων εδώ και καιρό).
- Αναμένεται μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, ώστε από το 2012 να είναι κερδοφόρα και να αποδίδει περισσότερους φόρους στο κράτος.
- Ολοκληρώνεται η καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ που θα γίνει μέσω του υπουργείου Οικονομικών.
Τέλος, αναφορικά με το "νέο" χαρακτήρα της ΝΕΤ, της ERT World και του Πρίσμα+, προβλέπεται η ενδυνάμωση του ενημερωτικού και ψυχαγωγικού τομέα τους.
Επίσης, προτείνεται αναβάθμιση της "ΝΕΤ 105,8", του "Τρίτου Προγράμματος", του "Kosmos 96,3", και της ΕΡΑ Σπορ, η σύμπραξη του "Ράδιο Φιλία" με τον Δήμο Αθηναίων για τους ξενόγλωσσους ακροατές.
Θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για να προτείνει τον τρόπο διοίκησης της ΕΡΤ από εδώ και στο εξής, ώστε να είναι εύκολη η μετατροπή της από κρατική σε δημόσια. Οι εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ θα έχουν από εδώ και στο εξής πλαφόν, ενώ σχεδιασμοί υπάρχουν και για την καταβολή του 1,5% για παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών αλλά και την αξιολόγηση των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου