Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Σε χόστελ μετατρέπεται πρώην θέρετρο Ναζί.

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μετατροπή ενός γιγαντιαίου παραθαλάσσιου θέρετρου των Ναζί κοντά στις Ακτές της Βαλτικής στη Γερμανία σε... ξενώνα για τους νέους! Η διαφημιστές καλούν τους νέους να μείνουν σε ένα "παγκοσμίου φήμης" κτίριο, προκαλώντας λογικές αντιδράσεις για τον όρο αυτόν.
Αρχικά κτισμένο ως το μεγαλύτερο "ξενοδοχείο" του κόσμου, στη γερμανική πόλη Πρόρα, το τεράστιο αυτό κτίριο βρίσκεται κοντά σε μια από τις ωραιότερες γερμανικές παραλίες στις Ακτές της Βαλτικής, ενώ περιέχει 10.000 δωμάτια.
Το τεράστιο αυτό κτίριο τελικά δεν έγινε θέρετρο διακοπών όπως είχε προβλεφθεί, όμως χρησιμοποιήθηκε από το Γερμανικό στρατό.
Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω κτίριο προοριζόταν ώστε να "ασκήσει" έως και 20.000 πολίτες για τον πόλεμο, προσφέροντας τους -μεταξύ άλλων- οργανωμένες δραστηριότητες αναψυχής, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, η κατασκευή του – η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί- διακόπηκε οριστικά. Παρολαυτά παρέμενε ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια που είχαν κατασκευάσει οι Ναζιστές.
Τον τελευταίο καιρό όμως, οι διαφημίσεις "δίνουν και παίρνουν" για τη δημιουργία του νέου χόστελ, στη θέση του θέρετρου των Γερμανών στρατιωτών, το οποίο θα φιλοξενεί χιλιάδες νέους στη παραθαλάσσια περιοχή της Γερμανίας, κοντά στη Βαλτική ακτή. Μάλιστα, οι διαφημίσεις αυτές χρησιμοποιούν ως μότο τους για το νέο χόστελ τη φράση "Παγκοσμίου Φήμης", αναφερόμενοι στο παρελθόν του κτιρίου.
Όμως, όπως επισημαίνουν ειδικοί, η χρήση του όρου "Παγκοσμίου Φήμης" είναι προβληματική, ενώ δείχνει έλλειψη ιστορικής ευαισθησίας, μιας και φέρνει στις μνήμες των ανθρώπων τη ναζιστική ιστορία του τόπου.
Από την πλευρά της, η ομάδα που ασχολείται με τη διαφημιστική προώθηση του χόστελ, υποστηρίζει ότι όλοι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν την αναψυχή και την ξεκούραση με ένα ταξίδι μέσα από την ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου