Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Καθολική επικράτηση του Ερντογάν στις εκλογές στην Τουρκία.

Σαρωτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν τα αποτελέσματα στην Τουρκία, με το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν να συγκεντρώνει περίπου το 53% των ψήφων με καταμετρημένες τις μισές ψήφους.
Στην Εθνοσυνέλευση θα αντιπροσωπεύονται ακόμη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) που συγκεντρώνει το 22-23% και το εθνικιστικό MHP με 13%.
Σχετικά με το κρίσιμο ερώτημα της κατανομής των εδρών, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δίνουν στο AKP περίπου 330 έδρες, στο CHP περίπου 130, στο MHP 55-60 και άλλες 25-30 σε ανεξάρτητους, κατά κύριο λόγο Κούρδους.
Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο AKP ποσοστά της τάξης του 45-50%. Στόχος του κόμματος ήταν να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των εδρών (367 από τις 550) στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που θα τους εξασφάλιζε εξαιρετικά μεγάλα περιθώρια αλλαγών.
Το 2007 το AKP είχε συγκεντρώσει το 46,5% των ψήφων.
Το κυβερνών κόμμα προηγείται σε όλες τις επαρχίες της Τουρκίας εκτός από τις δύο περιφέρειες της Σμύρνης, το Αϊδίνι, την Αδριανούπολη, τις Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκαρελί) και άλλες μικρότερες όπου επικράτησε το CHP.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας και Τουρκίας) αλλά η ροή των αποτελεσμάτων στον Τύπο άρχισε πάνω από μία ώρα αργότερα με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μεγάλη, παραδοσιακά άλλωστε φτάνει και ξεπερνά το 80% των εγγεγραμμένων.
Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο ενός κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, που έχει 550 έδρες, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 10% των ψήφων. Δεκαπέντε κόμματα και 200 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδίκησαν την ψήφο 50 εκατομμυρίων πολιτών.
Φέτος για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν διαφανείς κάλπες για την αποφυγή νοθείας και αλλοίωσης της ψήφου.
Δεν έλειψαν τα επεισόδια
Το πιο σημαντικό περιστατικό σημειώθηκε σε συνοικία της Άγκυρας, όταν ομάδα επιτέθηκε βίαια σε υποστηρικτές του AKP, κατηγορώντας τους για νοθεία σε εκλογικό τμήμα.
Πέντε άνθρωποι γρονθοκοπήθηκαν και η αστυνομία χρειάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος, προσέθεσε το πρακτορείο Anadolu. Δεκατέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στο επεισόδιο αυτό.
Ένας ανεξάρτητος υποψήφιος Ιμπραχίμ Μπινιτσί φέρεται να συνεπλάκη με δύο αστυνομικούς στο χωριό Μποζτεπέ στα νοτιοανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν αρνήθηκαν να αποχωρήσουν (του είπαν ότι βρίσκονταν εκεί με εντολές του νομάρχη) αυτός τους χαστούκισε και κάποια άτομα που ήταν μαζί τους επιτέθηκαν. Ο Μπινιτσί αρνείται τις κατηγορίες.
Ακόμη, στα ανατολικά της χώρας, στην επαρχία Βαν, εντοπίστηκαν σε ένα τμήμα πλαστά ψηφοδέλτια ενώ στο Μπατμάν, στα νοτιοανατολικά, 34 άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της παρενόχλησης των ψηφοφόρων και της άσκησης πιέσεων για να προτιμήσουν ανεξάρτητους, δηλαδή Κούρδους, υποψήφιους.
* Ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα, οι αρχηγοί των κομμάτων υπογράμμισαν ότι θα σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ερντογάν και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσαντάρογλου. Κάλεσμα σε ενότητα απηύθυνε, τέλος, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ από την Άγκυρα όπου ψήφισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου