Ο Μουάμαρ Καντάφι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη λιβυκή πρωτεύουσα μετά τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, γράφει σήμερα η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι πληροφορίες που λαμβάνει η Ουάσινγκτον δείχνουν ότι ο λίβυος ηγέτης "δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής στην Τρίπολη", δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.Οι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι επίκειται αυτή η αναχώρηση και εκτιμούν ότι ο Καντάφι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα του, ένα βασικό αίτημα των αντικαθεστωτικών που πολεμούν τις δυνάμεις του.
Ο Καντάφι φέρεται να διαθέτει πολλές ασφαλείς κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα και εκτός της Τρίπολης, όπου θα μπορούσε να διαμείνει.
Οι λίβυοι εξεγερθέντες διεξάγουν έμμεσες επαφές με εκπροσώπους των αρχών της Τρίπολης στο Παρίσι και τη Νότια Αφρική, ενώ έκαναν λόγο για τη δυνατότητα παραμονής του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη αν εγκαταλείψει την εξουσία, είπε από την πλευρά του ο Μαχμούντ Σαμάμ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
"Ναι υπάρχει επαφή μεταξύ των μεσολαβητών. Αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν διεξάγονται ποτέ απευθείας", πρόσθεσε ο Σαμάμ.
Ο λίβυος ηγέτης πρόσφατα είχε στείλει αντιπροσωπεία του στο Παρίσι για να μετάσχει στις συνομιλίες, πρόσθεσε ο Σαμάμ.
Οι όροι των ανταρτών για τον τερματισμό της επίθεσής τους κατά του καθεστώτος Καντάφι παραμένουν, δεν έχουν αλλάξει, τόνισε ο Σαμάμ επαναλαμβάνοντας ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ζήτησε από τον Καντάφι και την οικογένειά του να αποκλειστούν από οποιοδήποτε μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα.
"Δεν έχουμε αντίρρηση να αποσυρθεί σε μια όαση στη Λιβύη τελώντας υπό διεθνή έλεγχο", είπε.
Η αντίδραση του καθεστώτος στα αιτήματά τους είναι αντιφατικά, σύμφωνα με τον Σαμάμ. "Μερικές φορές πλησιάζουμε κοντά στο στόχο μας αλλά μερικές φορές απομακρυνόμαστε αρκετά. Αυτό εξαρτάται από τη διάθεση του Καντάφι τη συγκεκριμένη στιγμή".
Ο Καντάφι αυτή την εβδομάδα παρέμεινε προκλητικός προειδοποιώντας το ΝΑΤΟ ότι "στο τέλος αυτός που επιτίθεται, αυτός θα είναι ο χαμένος".
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει όλο και εντονότερη κριτική από τους δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο: αρνείται να ζητήσει την έγκριση των βουλευτών για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διαρκούν εδώ και τρεις μήνες στη Λιβύη.
Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος αμερικανός στρατιωτικός δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε προετοιμάσει επαρκώς τη μετά Καντάφι εποχή. "Εμείς, η διεθνής κοινότητα, θα μπορούσαμε να είμαστε αύριο στη Λιβύη την επόμενη ημέρα (δηλαδή χωρίς τον Καντάφι) και δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει καλό σχέδιο", δήλωσε στην εφημερίδα ο πλέον υψηλόβαθμος αμερικανός στρατιωτικός στην Αφρική, στρατηγός Κάρτερ Χαμ.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Χαμ, ο Καντάφι θα μπορούσε γρήγορα να πέσει και χερσαίες δυνάμεις θα χρειάζονταν για να διατηρήσουν την τάξη στη Λιβύη.
Η Ουάσινγκτον είχε επικριθεί έντονα γιατί δεν είχε προετοιμάσει τη μετά τον Σαντάμ Χουσέιν εποχή στο Ιράκ μετά τη στρατιωτική εισβολή του 2003, ύστερα από την οποία ξέσπασαν βίαιες ταραχές με πολλές ανθρώπινες απώλειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου