Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Έβρος: Από τις συνθήκες διαβίωσης και κράτησης το 60% των προβλημάτων υγείας των μεταναστών.

Πάνω από το 60% των προβλημάτων υγείας των κρατούμενων μεταναστών στον Έβρο οφείλεται στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, σύμφωνα με έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Από τους 1.809 ασθενείς που περιέθαλψαν οι γιατροί των ΓΧΣ από το Δεκέμβριο του 2010 ως τον Μάρτιο του 2011, 1.147 υπέφεραν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοσκελετικούς πόνους, διάρροια, εντερικές διαταραχές, ψυχολογικά προβλήματα και δερματικές παθήσεις, προβλήματα άμεσα συνδεδεμένα με την υγιεινή του περιβάλλοντος. Παράλληλα, οι ΓΧΣ κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών του 2011, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.
«Οι περισσότεροι μετανάστες που περιθάλψαμε δεν ήταν άρρωστοι όταν εισήλθαν για πρώτη φορά στους χώρους κράτησης. Αρρώστησαν επειδή κρατούνταν σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά που δεν είχαν κατάλληλο εξαερισμό, που είχαν προβλήματα ύδρευσης και υγιεινής, χωρίς ποιοτικό φαγητό και χωρίς καμία δυνατότητα να βγουν έστω και για λίγο έξω από τα κελιά» υποστηρίζει η συντονίστρια του προγράμματος για τους μετανάστες των ΓΧΣ, Ιωάννα Περτσινίδου.
Σύμφωνα με τη διεθνή, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση, στους χώρους κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο στον Έβρο γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των Ελλήνων πολιτών, όπως είχε πρόσφατα υποστηριχθεί από το υπουργείο Υγείας. Αντίθετα, οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στους χώρους κράτησης, όπου ορισμένοι μετανάστες κρατούνται μέχρι και έξι μήνες, είναι αυτοί που προκαλούν προβλήματα υγείας στους μετανάστες, καθώς αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών. Το εν λόγω συμπέρασμα προκύπτει από την έκθεση τους Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Οι ΓΧΣ καλούν τις Ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους χώρους κράτησης, κατάλληλη διαμονή, επαρκή διανομή τροφής, ρούχων και ειδών προσωπικής υγιεινής καθώς και επαρκή προαυλισμό. Τονίζουν ακόμη την αναγκαιότητα να λαμβάνουν οι μετανάστες επαρκή ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη αλλά και να διενεργούνται συστηματικοί ιατρικοί έλεγχοι των νεοαφιχθέντων μεταναστών. Σημαντική είναι παράλληλα η έγκαιρη παραπομπή των ασθενών στους γιατρούς και η παρακολούθηση των χρόνιων παθήσεων. Η οργάνωση ζητά επίσης από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη να μεγιστοποιήσουν την έγκαιρη χρήση των υπαρχόντων πόρων και χρηματοδοτήσεων. Επισημαίνουν δε, ότι παρά τη διαθεσιμότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι συνθήκες μέσα στους χώρους κράτησης δεν έχουν βελτιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου