Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

O κύβος ερρίφθη: Αφήνουν την Ηλεία να ξανακαεί…

Καμπανάκι κινδύνου για τα εναπομείναντα δάση της Ηλείας, καθώς ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου καταγράφονται δραματικές ελλείψεις προσωπικού, παλαιωμένα οχήματα, ελάχιστα διαθέσιμα εναέρια μέσα και εποχικοί δασοπυροσβέστες που δεν μπορούν να κάνουν υπερωρίες.
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στον Πύργο επισημάνθηκαν οι ελλείψεις και τα προβλήματα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να συντονιστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των πυρκαγιών, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου.
Όπως τονίστηκε, χωρίς πιστώσεις οι Δήμοι δεν μπορούν να υλοποιήσουν εγκαίρως τα έργα αντιπυρικής προστασίας για να διασωθούν τα εναπομείναντα δάση. Ακόμη επισημάνθηκε ότι τα Δασαρχεία έχουν ήδη εκπονήσει μελέτες για συντήρηση του οδικού και αντιπυρικού δικτύου. Χωρίς την έγκριση χρηματοδοτήσεων όμως, δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα!
Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι επιβάλλεται να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες για κάθε εμπλεκόμενο φορέα και να επιλυθούν τα προβλήματα των οικονομικών επιχορηγήσεων προς τους Δήμους και τη Περιφέρεια. Ακόμη ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγαλύτερες φέτος στην Πυροσβεστική, καθώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπήρξαν πολλές συνταξιοδοτήσεις, χωρίς όμως να αναπληρωθούν τα κενά.
Το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι το πάθημα δεν φαίνεται να έχει γίνει μάθημα για την Πολιτεία… Τέσσερα χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, η Ηλεία εξακολουθεί να παραμένει ανοχύρωτη και όλοι εύχονται ο Θεός να βάλει το χέρι του ενόψει του φετινού καλοκαιριού…
(H συνεδρίαση έλαβε χώρα στο Διοικητήριο Ηλείας υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Καφύρα και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων και περιφερειακών συμβούλων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου