Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Επόμενης Γενιάς GPS Θα Ξέρει Σε Ποια Λωρίδα Κινείστε (Ακόμα Και Μέσα Σε Κτίρια)

Φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή σας, χωρίς GPS.
Θα ήταν σαν … τον Μεσαίωνα, με όλους μας να περιφερόμαστε τριγύρω, αιώνια χαμένοι.
Τώρα, φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή σας, με … ακόμα καλύτερο GPS απ’ ότι σήμερα.
Όχι, δεν είναι φαντασία, λέγεται GPS III και ο πρώτος από τους 12 νέους δορυφόρους, θα εκτοξευτεί μέσα στο 2014.
Η μεγαλύτερη βελτίωση που μπορούμε να περιμένουμε από το GPS III είναι ότι η ισχύς του πομπού των δορυφόρων θα αυξηθεί κατά 500 φορές σε σχέση με τους υπάρχοντες. Παρότι αυτό γίνεται κυρίως ως άμυνα ενάντια στις παρεμβολές, μια “παρενέργεια” θα είναι ότι θα έχουμε καλύτερη τύχη όταν προσπαθούμε να πιάσουμε σήμα στις πόλεις, κάτω από δέντρα, ακόμη και στο εσωτερικό κτιρίων.
Αυτό δημιουργεί εξαιρετικές πιθανότητες για λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας σε κινητές συσκευές, καθώς και για αυτόνομη πλοήγηση σε ρομποτικές οικιακές πλατφόρμες.
Μαζί με την ενίσχυση της ισχύος του σήματος έρχεται και ο διπλασιασμός της ακρίβειας, κάτι που σημαίνει ότι όταν κλειδώνετε τη θέση σας χρησιμοποιώντας πολλαπλούς δορυφόρους, μπορείτε να περιμένετε να γνωρίζετε που ακριβώς είστε με ακρίβεια 60 εκατοστών, αντί για 6 μέτρα που είναι σήμερα.
Έτσι η συσκευή GPS που θα έχετε, θα μπορεί να καταλάβει όχι μόνο σε ποιο δρόμο κινείστε, αλλά και σε ποια πλευρά του δρόμου και πιθανώς και σε ποια λωρίδα ή αν κινείστε στο πεζοδρόμιο (ουπς).
Το άλλο πλεονέκτημα του GPS III είναι ότι το σήμα του έχει σχεδιαστεί να τα πάει καλά με διαφορετικά συστήματα γεωγραφικής τοποθέτησης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού συστήματος Galileo και του επερχόμενου Ιαπωνικού Quasi-Zenith, κάτι που θα επιτρέπει σε ένα δέκτη, με μια κεραία, να χρησιμοποιεί πληροφορίες θέσης από πολλαπλά συστήματα ταυτόχρονα για να αυξήσει την ακρίβεια. Και η Ρωσία ετοιμάζει το δικό της σύστημα, το GLONASS και κάποιοι δέκτες θα μπορούν να λαμβάνουν και αυτό.

Ο πρώτος από τους 12 νέους δορυφόρους της Lockheed Martin θα εκτοξευτεί μάλλον, κάποια στιγμή μέσα στο 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου