Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΡΩΝΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΡΑΤΖΟΛΑ ΨΩΜΙ.

ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ- ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ,ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΕΦΤΕΙ-ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ-ΕΞΩ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ...ΓΝΩΡΙΖEI ΑΡΑΓΕ,ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΡΩΝΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙEΣ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΠΕΙΝΑΣ;
ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ;
ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ,ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ...
Αποφασισμένη να περιορίσει δραστικά τις μισθολογικές δαπάνες του ομίλου (που φθάνουν κατά μέσο όρο τα 86.000 ευρώ ανά εργαζόμενο ετησίως) εμφανίζεται η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία επιθυμεί να βάλει? τέρμα σε αρκετά «παράλογα», όπως θεωρεί, «κεκτημένα» των οποίων απολαύουν οι εργαζόμενοι εδώ και πολλά χρόνια.Τα «κεκτημένα» αυτά αφορούν μεταξύ άλλων στη διατήρηση 17,8 μισθών (δηλαδή πριμ παραγωγικότητας 3,8 μισθών) και χρονοεπιδόματος ύψους 2,5% ετησίως, 38ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης, 27 μισθολογικών κλιμακίων, καθώς και διαφόρων επιδομάτων κοινωνικού χαρακτήρα.
ΕΛΠΕ: Επίδομα εργένη και αγγλικών!
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ιωάννης Κωστόπουλος εκτιμά πως «οι αμοιβές του προσωπικού είναι υπέρογκες και πρέπει να συνδεθούν με την παραγωγικότητα», ενώ συμπληρώνει ότι «το τρέχον καθεστώς αμοιβών έχει οδηγήσει σε ένα σύστημα που ανταμείβει μόνο την παλαιότητα».
Υπογράμμισε μάλιστα πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε αμοιβές Δυτικής Ευρώπης με επίπεδα παραγωγικότητας που αντιστοιχούν σε διυλιστήρια εκτός ΟΟΣΑ». Σημειώνεται ακόμη από τη διοίκηση ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ απασχολούνται λιγότερες ημέρες από τους συναδέλφους τους, καθώς οι Ελληνες δουλεύουν 197 μέρες τον χρόνο, στην Ισπανία 211, στην Ιταλία 232, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και τη Γερμανία 244, και σε Ουγγαρία, Ρωσία και Ρουμανία 261 μέρες.
Η ετήσια μισθολογική δαπάνη στα Ελληνικά Πετρέλαια ξεκινά από 33.000 ευρώ και φθάνει στις 139.000 ευρώ, ενώ στο τεχνικό προσωπικό ξεκινά από 37.900 ευρώ και φθάνει στις 104.300 ευρώ για τον επόπτη.
Πάντως και στις υπόλοιπες ειδικότητες οι συγκρίσεις δείχνουν πως οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι πιο καλοπληρωμένοι. Για παράδειγμα, οι μεικτές αποδοχές του χειριστή Α' και τεχνίτη Α' ανέρχονται σε 61.800 ευρώ όταν οι αντίστοιχες στη Γερμανία είναι 52.400, στην Ιταλία 41.500 ευρώ και στην Ανατολική Ευρώπη περί τα 13.200 ευρώ, ένας φύλακας βάρδιας μαζί με τις υπερωρίες εισπράττει ετησίως 110.000 ευρώ.
Τα «βοηθήματα»
Εκτός όμως από τους υψηλούς μισθούς, οι οποίοι σύμφωνα με τους εργαζομένους δικαιολογούνται βάσει της υψηλής κερδοφορίας που εμφανίζει ο όμιλος, αλλά και της εργασίας τους, αρκετά είναι και τα επιπλέον... «βοηθήματα» που παίρνουν από τον όμιλο.
Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι έχουν δωρεάν σίτιση και 200 ευρώ ετησίως ως επίδομα κυλικείου, δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία της εταιρείας, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και κατασκηνώσεις κ.ά.
Εκτός από τους... «παχυλούς» μισθούς, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ απολαμβάνουν και μια σειρά... ιδιαίτερων «προνομίων», όπως είναι π.χ. το επίδομα... εργένη για όσους είναι άνω των 35 ετών και παραμένουν ανύμφευτοι, το επίδομα σίτισης, βοηθήματα για εκμάθηση ξένων γλωσσών και για σπουδές των παιδιών των εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βοηθήματα λόγω γάμου, απόκτησης παιδιού και θανάτου συζύγου ή τέκνου, καθώς και δώρα για τους εργαζομένους που συμπληρώνουν από 15 έως και 30 έτη υπηρεσίας στην εταιρεία.
Εργαζόμενοι
20ήμερη απεργία για τα «κεκτημένα»
Η διοίκηση έχει προτείνει πάγωμα των μισθών για φέτος, αλλά και σύνδεση των μπόνους με κάποια κριτήρια που καθορίζουν τις επιδόσεις και την παραγωγικότητα του κάθε εργαζομένου. Παράλληλα, έχει ζητηθεί από το Σωματείο να μπει όριο στο πριμ έως 3 μισθούς στους τεχνικούς και έως 2 μισθούς στους διοικητικούς.
Επίσης, η διοίκηση έχει προτείνει την αύξηση της εβδομαδιαίας εργασίας στις 40 ώρες από 38 ώρες που είναι σήμερα, την καταβολή του χρονοεπιδόματος (ύψους 2,5%) που δινόταν ανεξάρτητα από τη ΣΣΕ και τις όποιες ωριμάνσεις ή τριετίες, κάθε πέντε χρόνια και όχι κάθε χρόνο που ισχύει σήμερα, καθώς και αλλαγές στις υπερωρίες και τα ημερομίσθια του επιδόματος αδείας με βάση τις τελευταίες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία. Ακόμη, για τους νεοπροσλαμβανόμενους προτείνεται η θέσπιση 30 μισθολογικών κλιμακίων (από 27 που είναι σήμερα).
Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) έχει κηρύξει, αρχής γενομένης από σήμερα, δύο επαναλαμβανόμενες 10ήμερες απεργίες, καθώς οι απαιτήσεις τους για διατήρηση των «κεκτημένων» και αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού απέχουν σημαντικά από τις προτάσεις της διοίκησης, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ατομικών συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου