Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ο κ. Μπουτάρης, η υψηλή πολιτική και τα σκουπίδια...

Η πρόσφατη εκλογική νίκη του Μπουτάρη έφερε μια φρέσκια πνοή στην … ερωτική «φτωχομάνα». Ο «σιτεμένος» χίπης, με τη κοσμοπολίτικη μπον βιβέρ attitude, ήταν ότι πρέπει για δήμαρχος μιας πόλης που δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει, αλλά που σαν τη Μαντάμ Σουσού, ζει το όνειρο!. Μιας πόλης που βαυκαλίζεται να πιστεύει ότι είναι «συμπρωτεύουσα» της Ελλάδας και πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Άσχετα αν οι περισσότεροι ξένοι της είναι Τσετσένοι και Γεωργιανοί, και κάθε άλλο παρά γείτονες Βαλκάνιοι. Μιας πόλης που αποτελεί δήθεν καλλιτεχνικό κέντρο, με διάφορους μεσόκοπους «διανοούμενους», «σκηνοθέτες», και «ηθοποιούς»με σκουλαρίκια και τατουάζ, που συχνάζουν ολημερίς στα καφέ του κέντρου, διαβάζοντας την Ελευθεροτυπία και συζητώντας για τον Κουροσάβα, άσχετα αν στη πόλη έχει να γυριστεί ταινία από την εποχή του … Βουτσά.
Καλοί οι γάμοι των ομοφυλοφίλων, καλά τα ανοίγματα στη «φίλη» Τουρκία, καλή και η υψηλή πολιτική. Όμως, αν δεν κάνω λάθος, η δουλειά του δημάρχου είναι στη πραγματικότητα πολύ πιο πεζή. Μοναδική του αρμοδιότητα είναι τα πάρκα και τα σκουπίδια. Ίσως και τα τραπεζοκαθίσματα. Έτσι δεν είναι;
Οπότε τι με νοιάζει εμένα για την αδελφοποίηση μας με την Σόφια, ή την αγαστή πολιτιστική συνεργασία με τα Σκόπια, ή ακόμη και για τη πολυπολιτισμική θεώρηση του μέλλοντος της πόλης στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, και άλλα παρόμοια μεγαλόστομα φληναφήματα, όταν δεν μου μαζεύουν τα σκουπίδια μπροστά από το σπίτι μου;
Τι να τα κάνω τα ανοίγματα προς τη βαλκανική ενδοχώρα, όταν δεν βρίσκω άνοιγμα να περάσω από τα βουνά σκουπιδιών;
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, «χωρίς πετρέλαιο έμειναν τα απορριμματοφόρα του Δήμου Θεσσαλονίκης τις τρεις τελευταίες μέρες, καθώς η εταιρεία πετρελαιοειδών που προμηθεύει τον κεντρικό δήμο «έκλεισε τις κάνουλες», λόγω χρέους ύψους 700.000 ευρώ, που δεν έχει εξοφληθεί ακόμη στην εταιρεία. Την ίδια ώρα, σημαντικές ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται στον τομέα της καθαριότητας, καθώς έληξαν οι συμβάσεις 800 εργαζομένων και συνταξιοδοτήθηκαν άλλοι 75. Το αποτέλεσμα ήταν οι κάδοι να ξεχειλίσουν από σκουπίδια…».
Τόσο καλά. Και παρόλο που ο νέος δήμαρχος μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, αν και μου θυμίζει κατάλοιπο άλλων εποχών, καλά θα ήταν να πάψει να ασχολείται με τα «μεγάλα» ζητήματα του πλανήτη και της κοινωνίας, και να στρωθεί στη δουλειά. Στα πάρκα, στα σκουπίδια, και στα τραπεζοκαθίσματα. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες του δημάρχου. Τα άλλα, τα υψηλά νοήματα δηλαδή, ας τα αφήσει στον …. Καστανίδη, ως αρμοδιότερο επί της αερολογίας.
Και στο κάτω κάτω, αν δεν θέλει να το κάνει, ας παραιτηθεί κι ας πάει για βουλευτής. Που ξέρει, μέχρι και υπουργός μπορεί να γίνει. Οι άλλοι δηλαδή που έγιναν είναι καλύτεροι; Εκτός κι αν δεν τον συγκινεί η ιδέα του να πάει «από δήμαρχος, κλητήρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου