Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Πάνω από 20.000 νεκροί - αγνοούμενοι - Ραδιενέργεια στο νερό.


Πάνω από 20.000 είναι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής αστυνομίας. Την ίδια στιγμή, "Ραδιενέργεια που υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια στην Ιαπωνία" ανιχνεύτηκε σε δείγματα γάλακτος και σπανακιού σε περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στον πυρηνικό σταθμό, που υπέστη μεγάλες ζημιές από τη φονική δόνηση της 12ης Μαρτίου.
Πιο αναλυτικά, ο επίσημος αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής είναι 7.653 και οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 11.746 ανθρώπους.
Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως ο πραγματικός αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος αφού σε πολλά τμήματα της Ιαπωνίας δεν έχουν μεταβεί τα σωστικά συνεργεία εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων.
Εχθρός στην ανεύρεση επιζώντων είναι οι κακές καιρικές συνθήκες με χιόνια και πολύ κρύο στη χώρα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο οι αγνοούμενοι μόνο στην παραλιακή πόλη Ισινομάκι ξεπερνούν τους 10.000 όπως και στην Μιναμισανρίκου.
Παράλληλα, το Σάββατο (19/03) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιούκιο Εντάνο, τα αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σε δείγμα γάλακτος στην επαρχία Φουκουσίμα και σε έξι δείγματα σπανακιού στην επαρχία Ιμπαράκι, όπου νωρίτερα την ίδια ημέρα σημειώθηκε σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο Εντάνο υπογράμμισε πάντως, ότι τα επίπεδα αυτά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία και κάλεσε τον πληθυσμό να είναι ψύχραιμος, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα ειδών διατροφής.
“Ακόμα κι αν κάποιος καταναλώνει μολυσμένο γάλα για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί είναι ίση με την ακτινοβολία μιας αξονικής τρομογραφίας στο νοσοκομείο”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας:
“Ακόμα κι αν κάποιος συνεχίσει να καταναλώνει μολυσμένο σπανάκι για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί θα είναι ίση με το ένα πέμπτο της ακτινοβολίας μιας αξονικής τομογραφίας”.
Το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στις τοπικές αρχές να ερευνήσουν για να εξακριβώσουν την ακριβή προέλευση των μολυσμένων τροφίμων, σε ποιές περιοχές διανεμήθηκαν και στη συνέχεια να σταματήσουν τις πωλήσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, επεσήμανε ο Εντάνο.
Την ίδια στιγμή, ένα ηλεκτρικό καλώδιο συνδέθηκε με τον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, για να τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης, αλλά η παροχή ρεύματος δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας.
Σημειώνεται, πως οι ιαπωνικές αρχές σχεδιάζουν με τη βοήθεια του στρατού και πυροσβεστών να εγκαταστήσουν ένα μηχανισμό που θα ρίχνει συνεχώς νερό στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ώστε να ψυχθεί το ραδιενεργό καύσιμο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Τοσίμι Κιταζάβα.
“Αντί να ρίχνουμε νερό κάθε λίγα λεπτά, θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει τη συνεχή ρίψη νερού”, τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.
'Ηδη από την Πέμπτη (17/03), υδροφόρα οχήματα του στρατού πραγματοποιούν ρίψεις νερού στη δεξαμενή καυσίμου των αντιδραστήρων, κυρίως στον Νο 3, τον πιο επικίνδυνο.
Δείτε τα βίντεo:



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου