Πηγή που γνωρίζει το παρασκήνιο εξέφρασε φόβους ότι «υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ανάμεσα σε αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης», και προειδοποίησε πως το «κούρεμα» είναι αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας των Βρυξελλών.
Την άμεση ανάγκη να υπάρξει υψηλή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει η έκθεση αξιολόγησης που παρέδωσε ο Π. Τόμσεν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Προστίθεται ότι στην περίπτωση που χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να διασφαλιστεί «η ιδιωτική διοίκησή τους».Η συνεδρίαση του ΔΣ, κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η 165σέλιδη έκθεση είναι απόρρητη μέχρι τη Δευτέρα, το Ταμείο καλεί «τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού» -εννοεί την καθολική συμμετοχή των ιδιωτών, καθώς χωρίς το γενναίο «κούρεμα» το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Πηγή που γνωρίζει το παρασκήνιο εξέφρασε φόβους ότι «υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ανάμεσα σε αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης», και προειδοποίησε πως το «κούρεμα» είναι αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας των Βρυξελλών.
Η πηγή ανέφερε ότι στην αξιολόγηση του Προσωπικού (Staff Appraisal) «αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα στην υλοποίηση του προγράμματός της, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και αυτό παρά τη σοβαρή μείωση του ΑΕΠ το 2010 και το 2011».
Σύμφωνα με την πηγή, στην έκθεση αναφέρεται ότι:
«Το πρόγραμμα έχει εισέλθει σε μία δύσκολη καμπή. Η ύφεση είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, το επενδυτικό κλίμα δεν έχει βελτιωθεί, και η κρίση χρέους έχει συμπαρασύρει και άλλες χώρες της Ευρωζώνης».Προστίθεται ότι «υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και σχετικά με την έκβαση του PSI. Πρέπει να υπογραμμιστεί όμως ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου αποτελούν απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πρέπει οπωσδήποτε οι αποφάσεις αυτές να υλοποιηθούν». Υπογραμμίζεται ότι αποτελεί ύψιστη ανάγκη η αυξημένη συμμετοχή των τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε η μείωση να αγγίξει το προβλεπόμενο ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Φοροσαφάρι
Ο κ. Τόμσεν υποστηρίζει ότι η άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές αφορά τον φορολογικό τομέα. Σημειώνει ότι η μείωση των φορολογικών εσόδων, λόγω και της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας, απαιτεί σημαντικές προσπάθειες για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.Σύμφωνα με την πηγή, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστηρίζει στο κείμενό του ότι:
«Πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης των διαρθρωτικών και θεσμικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων και χαιρετίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση τα νέα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του προϋπολογισμού του 2012. Χαιρετίζεται και η πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών να ζητήσουν τεχνική βοήθεια για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του προγράμματος. Χωρίς αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της. (Γι' αυτό) είναι επιτακτική ανάγκη να αναδιαρθρωθούν οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο μιας μεταρρυθμιστικής στρατηγικής και να συρρικνωθεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας».Σύμφωνα πάντα με την πηγή, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι μία άλλη πρόκληση. Η ύφεση και το PSI θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις τράπεζες, αλλά με βάση τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθούν και θα είναι σημαντικό να εφαρμοστεί η στρατηγική αυτή κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ιδιωτική διοίκηση των τραπεζών αυτών».
Στην έκθεση χαιρετίζεται επίσης «η στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών από την ΕΤΚ και την Τράπεζα της Ελλάδος». Το ΔΝΤ προτρέπει την Τράπεζα της Ελλάδος να προετοιμαστεί για να παράσχει περισσότερες εγγυήσεις στις τράπεζες μετά την ολοκλήρωση του PSI. Αναφέρεται ακόμα ότι «σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει οι τράπεζες να απεξαρτηθούν από τα έκτακτα μέτρα στήριξης (exceptional support) της ΕΤΚ και της Τράπεζας της Ελλάδος».
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, στην έκθεση επισημαίνεται η σημασία της προώθησής τους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και η μείωση του δημόσιου χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς και τους τεχνικούς περιορισμούς.
Ο κ. Τόμσεν γράφει και τα εξής: «Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καταφέρει να συγκεντρώσει μια κρατική μάζα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές και αυτό παρεμποδίζει τις εξαγωγές, υπάρχουν ακόμα δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η ενίσχυση των στρατηγικών της ανάπτυξης».
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει ήδη να εκδηλώνονται αντιδράσεις από μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ, που πιστεύουν ότι «κάτι δεν πάει καλά». Είναι σημαντικό ότι τα μέλη του ΔΣ στρέφουν τα βέλη τους προς τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης αλλά και προς τα μέλη της τρόικας και όχι προς την Ελλάδα. Οι αντιπρόσωποι που εκφράζουν αντιρρήσεις ετοιμάζονται να δημιουργήσουν δύσκολες συνθήκες για τον κ. Τόμσεν και την ομάδα του, δήλωσε η πηγή.
Ο κ. Τόμσεν απονέμει εύσημα στο οικονομικό επιτελείο επειδή, όπως τονίζει, «συνολικά οι ελληνικές αρχές κατάφεραν να θέσουν ξανά το πρόγραμμα σε τροχιά (on truck), αν και παραμένουν υψηλοί κίνδυνοι στην εφαρμογή του, όπως η επιδείνωση του κλίματος στην Ευρωζώνη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υλοποιηθεί το πρόγραμμα για να ελαστικοποιηθούν οι κίνδυνοι αυτοί (risks)» υπογραμμίζεται στην έκθεση του κ. Τόμσεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου